Interjú Stojanov Mónikával a Kolorkka márka megalkotójával

Sokan tudjátok már rólam, hogy nagyon kedvelem a minőségi, magyar termékeket, mind a szépségápolás, mind a gasztronómia, mind pedig a divat terén - csak, hogy a fő érdeklődési területeim említsem.
Ma egy szuper, magyar divatbrand-del szeretnélek kicsit jobban megismertetni Benneteket, mivel volt szerencsém interjút készíteni Stojanov Mónikával a csodás, és színes táskák nagyasszonyával, azaz a Kolorkka márka megalkotójával.


Mesélj kicsit magadról! Már kislányként is kreatív voltál?

Igen, amióta az eszemet tudom, mindig volt valamilyen kreatív elfoglaltságom. Gyerekkoromban leginkább rajzoltam, akkoriban divattervező szerettem volna lenni, több éven át egy japán divattervező tanártól volt szerencsém tanulni. Végül azonban a gazdasági pályát választottam, és közgazdászként diplomáztam. Ezt követően 10 évet dolgoztam a szakmámban marketingesként és egy sportruházati cég tulajdonosaként. Szinte fel sem fogtam, olyan hirtelen pattant ki a fejemből a váltás gondolata, hogy újra alkotni szeretnék. Mindig is imádtam a színeket, valamilyen megmagyarázhatatlan, titkos erő vonzott hozzájuk. A táskák imádata pedig sok nőtársamhoz hasonlóan nálam is adott volt. Így jött a norvégiai nászutunk alatt az isteni szikra, hogy színes táskákat fogok készíteni. Fontos szempont volt számomra, hogy amit megálmodok, annak értsem a megvalósítását is, ezért újra iskolapadba ültem, és elsajátítottam az ehhez szükséges ismereteket.


Hogy kell elképzelnünk egy Kolorkka táska megvalósulását?

A táskák színösszeállítása és a fazonok ötlete legtöbbször ösztönösen érkezik a legváratlanabb időpontokban. Ilyenkor olyan állapotba kerülök, amikor akár egy óra alatt képes vagyok összerakni egy teljes, új kollekciót. A fazonokat illetően a vásárlói visszajelzésekből is építkezem, és saját magam is aktívan tesztelem a táskáimat.
A márka mögött jelenleg egy személyben én állok, ami számomra nagyon izgalmas, és borzasztóan élvezem, hogy ennyi területen próbálhatom ki magamat. Ez a gyakorlatban rendkívül összetett és rengeteg munkafolyamatot ölel fel. Az ötletelés és a tervek papírra vetése után elkészítem a táskák szabásmintáit és a prototípust, ami ha nem tetszik, kezdődik az egész folyamat elölről. Beszerzem a szükséges anyagokat és kellékeket, ha kell, új beszállító után nézek. A táskák ezek után az én kezeim között születnek meg. Az elkészült táskákat lefotózom, és felteszem a webshopba. Emellett koordinálom a hirdetéseket, posztokat írok a közösségi oldalakra, és én válaszolok minden üzenetre és kommentre. Hogy ez mennyi ideig lesz fenntartható ebben a formában, az a jövő zenéje, de már most is feszegetem a határaimat. Annak mindenesetre nagyon örülök, hogy személyes kapcsolatom van a vásárlóimmal, szeretném, ha ez a jövőben is így maradna.


Inspirálódsz különböző divatirányzatokból vagy beugrik egy minta, összeállítás, és megvalósítod?

Nem foglalkozom a divatirányzatokkal, azt csinálom, ami nekem tetszik, ami belőlem jön.

Egyedi igényekkel is megkereshetnek téged? Tehát ha valaki saját elképzeléssel érkezik Hozzád, hogy milyen színekből szeretne pl. táskát, akkor nálad jó helyen jár?

Van néhány fazon, amiből lehet egyedi színösszeállítást kérni, de nem mindből. Ennek több oka is van. Egyrészt nagyon sokféle anyaggal, textúrával és színnel dolgozom. Az egyik anyag alkalmas az egyik modellhez, de a másikhoz már nem, vagy csak a táska bizonyos részein lenne használható. Az is probléma sokszor, hogy nem minden anyagot lehet - például a vastagságuk miatt - egymással kombinálni, mert esetlenül néznének ki együtt, vagy technikailag nem szerencsés a megvalósítás. Mindezt nehéz lenne rendszerbe foglalni, és elmagyarázni, vagy pedig olyan sok időt emésztene fel, ami egyik fél számára sem lenne kifizetődő. Azt is tapasztalom, hogy aki egyedi színösszeállítást szeretne, a rengeteg anyagmintámat látva inkább összezavarodik, és nehezebbé válik számára a választás. Harmadrészt pedig a márka irányítását nem szeretném kiengedni a kezeim közül. Igyekszem folyamatosan bővíteni az elérhető fazonok és színösszeállítások számát. Általában negyedévente új kollekcióval jövök ki, ami aztán egy évig elérhető marad. Így lényegében egyszerre 4 kollekcióból válogathat a vásárló.Milyen termékek közül válogathatnak a vásárlóid?

Még mindig nagy sláger a hátizsák, én magam is nagyon szeretem, és legalább 5-féle fazon elérhető belőle nálam. Emellett igyekszem minden táskába belevinni valami variálhatóságot, így sok modellem többfunkciós. Nyárra készült néhány crossbody és övtáska, de nagyon szeretnék már egy menő válltáska fazont, ez reményeim szerint még idén elkészül. Sokat járom a természetet és aktívan sportolok, így szeretnék nyitni a sportosabb táskák irányába is. Színeket illetően a harsány színeket és a szokványostól eltérő, merész színkombinációkat szeretem, de van egy BASIC termékvonalam is, amiben egyszínű táskák érhetők el. Szeretek kísérletezni az anyagokkal, így a műbőr mellett nemrég megjelent nálam a softshell, és bútorszövetet is használok alkalmanként.Van tipped az táskáid kezelésével, ápolásával kapcsolatban, hogy sokáig szépek maradhassanak?

Nem igényelnek különösebb ápolást. A sajátjaimnak meglehetősen sanyarú a sorsa, az örökös rohanásban abszolút nem foglalkozom velük, mégis jól bírják évek óta. A táskák alapanyagát nagyon gondosan választom meg, az átlagtól lényegesen magasabb árfekvésű és minőségű műbőrökkel dolgozom, amiket sok esetben bútorkárpitként is használnak, így nagyon tartósak és strapabírók. A táskák elkészítésére, összeállítására pedig szintén nagy figyelmet fordítok, így a varrások is szépek és időtállóak. A táskák koszolódás esetén nedves törlőkendővel vagy langyos, szappanos vízzel tisztíthatók.
Hol elérhetőek a termékeid? Meg lehet esetleg személyesen is nézni őket?

A táskák online a www.kolorkka.com alatt található webshopban érhetők el. Minden táskára 60 nap visszafizetési garanciát vállalok, amennyiben az új tulajdonos mégsem szeretné megtartani. Így lényegében teljesen kockázatmentes a vásárlás, de arra még sosem volt példa, hogy valaki visszaküldte volna a táskáját. :) Személyesen pedig a KOVACSDORA ruhamárka üzletében lehet a táskákat megnézni és megvásárolni, Budapest 9. kerületében, a Ferenc tér 2-3. szám alatt.


Móni, nagyon köszönöm az interjút! :)

Azért utószóként még megmutatnám az én Kolorkka táskám is, amivel Móni meglepett. Ez a szépség ugyancsak bizonyított az elmúlt 2 hónapban, ugyanis szinte mindenhová viszem magammal, annyira megszerettem, és remekül bevált. Övtáskaként is hordható a hátulján levő övtartóknak hála, és külön kiemelném, hogy az egyéb, fontos dolgaim mellett tökéletesen elfér benne akár egy fél literes palack is. <3Megjegyzések