ÁLOMALAK PROGRAM - RECEPTEK

kép forrása
Itt is vagyok a poszt-sorozat 2. részével, amiben pár kedvenc receptem hoztam Nektek. Nem kell semmi extrára, és bonyolultra gondolni, egyik sem az. Pár évvel ezelőtt még nem igazán voltam nagy szakácsnő, és ezek nagy része régi recept, de folyamatosan gyűjtöm őket. Ami miatt szomorú vagyok, hogy voltak saját fotóim a kajákról, de nem találom őket sajnos... :(

1. Tojáskrém

-2 keményre főzőtt tojás
-kisebb vöröshagyma fele
-2 kk mustár
-2 ek 1,5 %-os tejföl
-ízlés szerint finomra vágott snidling
-tengeri só
-bors




A tojások sárgáját törd össze villával, a fehérjét pedig vágd olyan apró kockákra amilyenre csak tudod. Ehhez add hozzá a tejfölt, a mustárt, a sót és a snidlinget, vöröshagymát, borsot, s lehetőleg tedd vissza egy kicsit még a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Kb. 2 étkezésre elég mennyiség.

Változó, hogy mivel ettem, volt, hogy update kenyéren, volt, hogy slimm toast-on, volt, hogy graham kenyéren (szeletelt), illetve szóba jött néha az Abonett vagy a pufirizs vagy -búza.

2. Rakott (vagy csőben sült) cukkini

-2 kis zsenge cukkini (40 dkg)
-1,5 pohár kefír
-ízlés szerint gépsonka vagy csirkemellsonka felvágott
-1 tk. olaj
-reszelt sovány óvári sajt
-só
-bors
-ételízesítő

A cukkinikat megmossuk, majd szép vékonyan felkarikázzuk. Picit besózzuk, majd utána leöntjük róla a kiengedett levét. 1 tk olajjal megkenjük a jénai (vagy tepsi) alját, és lerakunk egy sor cukkinit, picit beborsozzuk, ételízesítőzzük (csak kevéssel). Erre szórjuk a felkockázott csmellsonka felvágottat, majd megöntözzük egy kis kefírrel. Ezután addig rakjuk a sorokat, míg el nem fogya cukkinink. Nekem 4 sornyi lett. A legvégén, mikor felkerül az utolsó borsozott, ételízesítőzött cukkinisor, szintén megöntözzük a kefírrel, és megszórjuk reszelt óvári sajttal.
Először fedővel sütjük 15 percig, majd fedő nélkül 10 percig. 
Maradjunk még a cukkininél...

3. Töltött cukkini

-1 cukkini
-25 dkg darált hús
-20 dkg gomba
-1 marék zabpehely
-1 hagyma
-2 gerezd fokhagyma
-1 kis fokhagyma krém
-1 tojás
-1 marék reszelt sovány sajt
-olíva olaj
-só, bors, kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem zöld

A cukkinit (ha már nem zsenge) meghámozzuk félbevágjuk és kivájjuk. Besózzuk és a bekenjük egy kis fokhagyma krémmel. A hagymát és a cukkini kikapart részeit (ami nem nagyon magvas) apróra vágjuk, megsózzuk. A darált húst kevés olívaolajon előpirítjuk, rádobjuk a feldarabolt gombát, majd a hagymát, fokhagymát és a cukkini darabokat, végül a fűszereket is. Nem kell megsütni, csak egy kicsit elősütni. Amikor meghűl, összekeverjük a beáztatott, kicsavart zabpehellyel, tojással, petrezselyemzölddel, utóízesítjük és a cukkiniba töltjük. Tetejét reszelt sajttal megszórjuk és megsütjük. A cukkini méretétől függően 30-40 percig sül.

4. Körözött (light verzió)

-25 dkg túró (minél zsírszegényebb, annál jobb)
-1 pohár kefír
-pirospaprika
-kevés só
-bors
-fokhagyma (ízlés szerint, én egy-két gerezdet bele szoktam aprítani)
-1 tk Erős Pista (...ha szereted a csípőset, én nagyon!)
-kevés újhagyma

Összekeverjük, kicsit betesszük a hűtőbe, és kész is. Szintén fogyasztható update kenyéren, slimm toast-on, graham kenyéren, Abonetten, pufirizsen, pufibúzán, de paprikába beletöltve is finom!

5. Almás csirke

-csirkemell 120g
-alma 100g
-vaj 10g
-só 2g
-őrölt fehérbors 1g
-olaj 1 evőkanál
-fél kiskanál cukormentes mustár
-fél pohár joghurt

Az almákat meghámozzuk, és vékonyan felszeleteljük. A csirkét vékony csíkokra vágjuk. Wokban vagy nagy serpenyőben felforrosítjuk az olajat, és megpirítjuk benne a húst, majd kivesszük. A vajat az olajhoz adjuk, és az almákat arany színűre pirítjuk benne. Addig főzzük, míg minden leve el nem fő. Belekeverjük a joghurtot, a mustárt és összefőzzük. Végül a húst a szószba tesszük, felforraljuk, és néhány percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, majd tálaljuk.

6. Karfiolpüré (burgonyapüré helyett)

Roppant egyszerű mutatvány:
Karfiolt megfőzzük, azután pürésítjük, sóval, borssal ízesítjük, tádámm. Kész. :)

7. Tejfölös gombapörkölt

-1 kis üveg szeletelt csiperke gomba
-1 ek. olaj
-2 kis fej vöröshagyma vagy 1 nagyobb fej
-fél pohár 12%-os tejföl
-víz
-só
-bors
-majoranna

A gombáról leöntöm a levét (nagyon keveset félreteszek belőle), közben csinálok a minimális olajunkkal, a hagymával, pirospaprikával egy pörköltalapot, majd ráborítom a gombát, befűszerezem. Jól összekeverem, kis vízzel felöntöm.Eközben csinálunk egy lightos habarást: A kevés gombalé, egy kis víz, tejföl összekeverem. Közben azért figyelek a gombára is, nagyon hamar kész, kb 5 perc elég neki. Ekkor egy evőkanállal kimerek a levéből, és hozzákeverem a habarásomhoz, hogy az ne kerüljön túl hidegen a gombához. Ezt ráöntögetem a gombára, jól belekeverem, kicsit még rotyog és kész is.

8. Sajtos-sonkás pulykamell

-4 szelet pulykamell
-4 szelet mellsonka
-4 szelet sovány sajt
-kevés vaj a sütéshez
Az olvasztott vajon megsütjük a vékonyra kivert pulykamell egyik oldalát majd megfordítjuk és rögtön ráfektetjük a gépsonkát, aztán a sajtot. Ha a sajt elolvadt lapáttal kivesszük a szeleteket és tányérra téve kínáljuk.

9. Káposztaleves

Biztos mindenki ismeri a híres-hírhedt káposztalevest. Nos ez az lenne, némi változtatással, az én ízlésemre szabva (azaz imádok mindent, ami csípős).

-4 db közepes vöröshagyma
-2 kis paradicsompüré konzerv
-1 nagy fej káposzta (1,5 kg) apróra vágva
-2 db zöldpaprika
-4 db sárgarépa
-2 db kisebb zellergumó
-2-3 db leveskocka
-1 szál fehérrépa

A hozzávalókat közepes nagyságúra vágjuk, nagy fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Chilivel, borssal ízesítjük.
10 percig hirtelen forraljuk, majd csökkentve a lángot, 20–30 percig lassú tűzön puhára főzzük. Ebből sok adag lesz.

10. Gyümölcsös joghurtos nasi

-2 dl natúr joghurt
-1 púpozott evőkanál zabkorpa
-csipetnyi fahéj (elhagyható)
-folyékony édesítő
-1 felkockázott alma vagy kiwi vagy narancs vagy akár mandarin...
Az alapanyagokat összekeverjük és kész is.

11. Paradicsomsaláta

-150 g paradicsom szeletekre vágva
-vöröshagyma
-ecet
-víz
-édesítőszer

Összekeverjük, és kész.

12.Tonhalsaláta

-1 olívaolajos doboz tonhalkonzerv
-1 kisebb fej saláta (vagy salátamix)
-1 kígyóubi
-2 paradicsom
-2-3 retek
-2 főtt tojás
-só
-citromlé

Feldaraboljuk a zöldségeket, felszeleteljük a főtt tojásokat, ízesítésnek egy kis só, citromlé, és mehet bele a hal olajjal együtt.

13. Cézár saláta light

-saláta (én legjobban a jégsalit szeretem)
-lilahagyma
-paradicsom
-kígyóuborka
-csirkemell
-olívaolaj
-natúr joghurt + kevés tejföl max 1 ek., hogy krémesebb legyen az öntet
-só
-bors
-fokhagyma

A csirkemellet felaprítom, fűszerezzük sóval, borssal, majd kevés olajon megsütjük. A salátához való zöldségeket felapírítjuk, összekeverjük. A natúr joghurtot, tejfölt, aprított fokhagymát kikeverjük.
A salátára teszünk a husiból, belekeverjük, megöntözzük az öntettel, és kész is. Lehet hozzá pirítóst készíteni, de finom Abonettel is.

14. Tejbezabi

-3-4 evőkanál zabkorpa
-tej (ellepje)
-édesítőszer (pontosan nem tudom, mert folyékony édesítőből szoktam egy keveset löttyinteni bele)

A tejet felforraljuk, zabkorpát beleöntjük, majd 1-2 percig főzzük. Ekkor még elég híg, de ha 5 percet állni hagyod megszívja magát, és olyan jellegű lesz, mint a tejbegríz.
Ízlés szerint ízesítjük, fahéjjal, kakaóval, reszelt almával stb.

15. Hamis pizza

-20 dkg zsírszegény túró
-3-4 evők. zabkorpa
-1 tojás
-1 evők. tejföl
-oregánó
-bazsalikom
-só

Összekeverem a hozzávalókat, kiolajozott tepsibe teszem és elkenem. Félig megsütöm. Közben készítek pizzaszószt (paradicsompüré, vöröshagyma, fokhagyma, fűszerek, esetleg diétás ketchup). Amikor félig kész van, megkenem a szósszal, és megpakolom feltétekkel, (én legutóbb csirkemellsonkát tettem rá, gombaszeletkékkel), megszórom pl.reszelt, sovány Óvári sajttal, végül készre sütöm.
Ui: Itt ne számítson arra senki, hogy pont olyan íze lesz, mint az igazi pizzának, de nem rossz szerintem, no meg legalább nem okoz lelkifurdalást, mert kalóriában bőven nincs ott, mint a "valódi" pizza. (persze azt is imádom ám! néha lecsúszik egy-egy szelet :P)

Remélem tetszettek a receptek, én most csinálok is egy kis tejbezabit, úgy megkívántam valami édeset. :)
Ha valakit zavarnak az édesítők, akkor helyettesítse valami természetessel pl. sztíviával vagy xilittel..stb.

Ismeritek valamelyik receptet?

4 megjegyzés:

Köszönöm hozzászólásod! Megjegyzésed a jóváhagyásom után jelenik meg.