ÁLOMALAK PROGRAM - FELKÉSZÜLÉS

Fogadalom utáni felkészülés
 
Azt hiszem sokan vannak, akik hasonló a cipőben járnak, és az újévi fogadalmuk az életmódváltás volt, mert szeretnének egészségesebbé, fittebbé, ezáltal boldogabbá, és önmagukkal jogosan elégedettebbé válni.

forrás

Mivel sajnos most rám is újra rám férne egy kis "restaurálás", tervezek egy olyan poszt-sorozatot, amiben leírom az én véleményem, és a saját módszerem, amivel annó úgy 12 kg-ot sikerült leadnom tartósan. (Na persze előtte azért bepróbálkoztam ám én is a csodadiétákkal! Tényleg "csoda" volt, ahogy visszajött szinte azonnal némi bónusszal megspékelve. Pff.)
Az én véleményem, azért van kiemelve, mert ez nem szentírás, amit leírok, nem vagyok dietetikus, sem személyi edző, csupán leírom, hogy nekem mi vált be, mit tartok jónak önmagammal kapcsolatban.
Soha nem voltam az az igazi sportlady, de azért mindig mozogtam valamit: tánc, biciklizés, korizás, aerobic, belekóstoltam pár csapatsportba is. A fentebb említett fogyásomkor persze rendszeresen űztem valamilyen sportot. Az utóbbi időben, pláne mióta állandó ülőmunkát végzek, érezhetően eltunyultam. Munka után bevásárlás, hazaér az ember lánya, valamit eszik, nekiáll főzni, mosni..stb, vagy ha azt épp nem kell, akkor mondjuk blogolni, és úgy ahogy van, szépen el tud úszni az idő, mozgásra meg nem marad energia. Rosszabb esetben, netezés, tévézés közben még eszegetünk is egy "kicsit", kinek van kedve ilyenkor még sportolni? (Nekem nem igazán szokott.)

forrás

Sajnos be kell látni, hogy egy ilyen életmód semmi jóra nem vezet. Bár nem vagyok kövér (még), de a mozgásszegény, nem megfelelő táplálkozással társuló életmóddal hamar odajuthatok, arról nem is beszélve, hogy különböző betegségek is kísérhetik az elhízást.
Szóval egyszer csak jön a sugallat: "Vágjunk bele!" De: Ne ész nélkül, minden felkészülés nélkül, annak nem sok értelme van, mellesleg elég hamar feladhatja így az ember. Nyugodtan át kell gondolni, hogy hogy szeretnénk csinálni, és alaposan felkészülni.
..és akkor rá is térünk a lényegre, mivel a tervezett bejegyzés-sorozatom 1. fejezete épp' a felkészülésről szól.

1. Egy reális, elérhető cél dátum és súly meghatározása, majd az ehhez vezető úton köztes célokat kitűzése is! Ez miért fontos? Azért, mert így kisebb annak az esélye, hogy belessünk abba a hibába, hogy mondjuk ha egy nyári hónap a cél: az még olyaaaaaaaan messzeeee vaaaan. "Ejj, ráérünk arra még!" Ismerős? Gondoltam. Nekem is az.

2. Egész alakos fotók és méredzkedés
Ez egy nagyon hasznos dolog. Egyrészt könnyebb összehasonlítást tesz lehetővé "út közben", másrészt motiváló, ha "feketén-fehéren" előttem van egy képen, hogy min akarok változtatni!
Ezután súlymérés (reggeli, tiszta súly), majd centizés.
Egy ilyen táblázatot célszerű kitölteni:


Ez egy sima kis excel fájl, ilyet szerintem bárki összehoz a mai világban. :)
Hetente egy napot jelöltem ki, mikor súlyt - centit mérek, heti többször felesleges, csak elkedvetleníthet.

3. A módszer(em)
Kiválasztani, hogy milyen módszerrel szeretnénk, fogyni-formásodni-életmódot váltani, nem is olyan egyszerű dolog. Én semmiképp' nem vállalnék be semmilyen 2 hetes diétát, nem szeretnék duplaannyit visszahízni, sajnos ahogy már írtam is, csináltam ilyet annó. (Sürgősen le akartam adni pár kg-t, mert épp rámjött az "ötperc", kerestem vmi frenetikus, gigahiperszupergyors diétát, leadtam, aztán gigahiperszupergyorsan visszaszedtem...+ bónusz 2-3 kg-mal egyetemben.)
Az én módszerem nem áll semmiféle különlegességből.

forrás

Azt vettem észre, hogy ha sokat reggelizek, aznap többet eszem összkalória-ügyileg, szóval a "Reggelizz, mint egy király..." elv nálam bukó. Persze nem hagyom ki a reggelit, de nem eszem "dudára" magam minden földi jóval, amit meglátok.
Összességében nálam, ami bevált: reggel jöhetnek a szénhidrátok, ahogy haladunk előre a napban egyre kevesebb mennyiségben, este pedig inkább fehérje, max. kiegészítve "jóféle" szénhidráttal, amit pl. a zöldségek takarnak. (A szénhidrátokból a legjobbak a lassú felszívódású, komplex szénhidrátok, mert ezek lassan emésztődnek, és nem okoznak kiugró inzulinszintet, hosszabb távon telítenek. Pl. teljes kiőrlésű kenyér, barna rizs...)


Tapasztalataim szerint annó ezzel a módszerrel tudtam fogyni tartósan, csak azóta sajnos engedtem a vállamon ülő kisördög csábításának, mikor mondjuk chips-szel kínált, meg azt mondta, hogy minek mozogni, jobb tévézni. A dög! Ez egy életmód, ezt nem szabad abbahagynom. Persze néha beugrik a bűnözés azért a képbe, nincs azzal semmi baj, emberek vagyunk, de egy a lényeg, nem feladni, másnap meg kicsit szorítani a "nadrágszíjon".

4. Étkezési és edzés napló
Számomra fontos, hogy lássam mit eszek, és mennyit, mert feketén-fehéren leírva hamar kiütköznek a hibák. Szépíteni nem ér a listán, kit vernék át vele? Legfeljebb magamat. Készítettem szintén excelbe egy kaja-naplót, ugyebár a kitöltése értelemszerű: R - Reggeli, T - Tízórai, E - Ebéd, U - Uzsi, V - Vacsora.
A szélső oszlop, pedig a napi folyadékmennyiség helye. (Az általam rajzolt kis pohár vízen nem ér röhögni! :)) Igen, írom az ivást is, ahogy említettem, hajlamos vagyok keveset inni, aztán meg csodálkozom miért fáj a fejem, mért fakó az arcbőröm... nem mellesleg a fogyásban is segít, ha megfelelő mennyiséget megiszunk naponta.Hasonló módon szintén excelben készítettem edzésprogramot (naplót) is, ide most üresen tettem fel.


Direkt bennhagytam szerdára a pihenőnapot (nekem a másik pihinapom a szombat), mert nagyon fontos, hogy ne vállaljuk túl magunkat. Kell a pihenés, regenerálódás az izmoknak, és nekem is. :)
A leghatékonyabb módja a fogyásnak, ha dinamikusan és statikusan edzünk párhuzamosan. Az elsőre példa lehet a futás, taposás, bringázás...stb, az utóbbira pedig a célzott erősítő gyakorlatok. Erről később bővebben is írok majd.
Ezen kívül én nyitottam egy jegyzetfüzetet is, amibe fel tudom jegyezni a napközben elfogyasztott ételeket, mert nem mindig tudnám gépre vinni az adatokat nyilvánvalóan. Így nincs esélye annak, hogy valamit elfelejtsek, és eltájolódjak. Plusz ide vezetem a napi edzést is, aztán pár naponta beírom gépre, mégiscsak áttekinthetőbb.


Elsőre ennyit szerettem volna megosztani a módszeremmel kapcsolatban, remélem tetszett.
Véleményem szerint, mivel minden ember más és más, a legjobb, ha mindenki önmagára szabva dönti el, hogy milyen módszerrel szeretne fogyni, vagy formásodni, vagy csak szimplán egészségesebben élni.

Ha még mindig nem érzed magadban a kellő motivációt, még mindig a kifogásokat keresed, akkor nézd meg a lenti videót. Ez egy szuper Nike reklám, ha ez nem motiváló, akkor szerintem semmi.


Coming Soon!
Nemsokára jelentkezem a poszt-sorozat következő részével!

Megjegyzések

 1. Általában figyelek az étkezésemre és a tesmozgásra, csak az utóbbi időben kicsit "elkanászodtam". Így nálam nem is életmódváltásról, hanem életmód-visszaváltásról van szó.
  Nálam a cél kb 5-8 kg leadása lenne és a rendszeres mozgás hosszú távon.
  Drukkolok, hogy Neked is sikerüljön és várom a következő posztokat :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen! Hajrá Neked is! :)) Nemsokára jön a köv. rész! :)

   Törlés

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásod! Megjegyzésed a jóváhagyásom után jelenik meg.